
Daktyle suszone – właściwości i zastosowania
Opublikowane23 marca 2022przez DanielSuszone owoce już od wielu lat cieszą się dużą popularnością. Są naturalnie słodkie, pełne smaku i mają długi termin przydatności. Świetnie sprawdzą się jako szybka przekąska zamiast chipsów czy ciastek. Jednymi z najpopularniejszych owoców są daktyle suszone, które zdążyły zdobyć serca wiele osób. Posiadają one szereg zalet, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Dlaczego warto je spożywać? Jak można je wykorzystać w kuchni?
Czym są daktyle?
Daktyle są owocami daktylowca właściwego. Jest to jedno z najstarszych drzew na świecie, które jest uprawiane od czasów prehistorycznych. Obecnie największym producentem daktyli jest Egipt, ale uprawiane są także w Stanach Zjednoczonych, Izraelu, Arabii Saudyjskiej i Tunezji. Istnieją różne odmiany tych owoców, które można podzielić na trzy kategorie: miękkie, półtwarde i twarde. Suszone daktyle są długie i mają brązowy kolor.
Właściwości daktyli
Owoce te posiadają mnóstwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich witaminę A, C oraz z witaminy z grupy B. Są także bogatym źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz przeciwutleniaczy. Odznaczają się także dużą zawartością błonnika.
Dlaczego warto jeść daktyle?
Daktyle warto spożywać z wielu powodów. Są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również niezwykle pyszne. Odznaczają się naturalnie słodkim smakiem, dlatego w wielu przypadkach sprawdzą się jako zamiennik cukru. Daktylami mogą się śmiało zajadać osoby, będące na diecie redukcyjnej, gdyż dają one uczucie sytości na długi czas.
Zastosowania daktyli
Suszone daktyle można przemycić do swoich posiłków na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się w owsiankach, muesli czy smoothies. Świetnie poradzą sobie także w różnego rodzaju wypiekach zamiast substancji słodzących. Suszone daktyle można także dodać do kaszy czy ryżu. Można je także spożywać jako szybką przekąskę, zarówno solo, jak i w połączeniu z innymi produktami, np. masłem orzechowym.
Ostatnie wpisy
Ostatnie wpisy
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |