
Dlaczego warto jeść daktyle
Opublikowane23 marca 2022przez DanielBakalie to nie tylko pożywna, ale i niezwykle zdrowa przekąska. Suszone owoce zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (głównie C, A, E oraz witaminy z grupy B) i minerały (wśród których znajdują się między innymi magnez, sód i potas). Są również doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga działanie układu pokarmowego. Doskonale sprawdzą się jako element potraw i deserów, można je również spożywać między posiłkami. Jednym z najpopularniejszych rodzajów bakalii są bez wątpienia daktyle suszone, cenione ze względu na korzyści, jakie przynieść może ich regularne spożywanie.
Drogocenne owoce
Daktyle to owoce palmy daktylowej, drzewa znanego już w czasach starożytnych i spotykanego głównie na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Ciekawostką jest z pewnością fakt, że na świecie uprawianych jest ponad 1500 odmian daktylowców. Daktyle suszone otrzymuje się albo susząc je metodą tradycyjną, czyli na słońcu, bądź sposobem przemysłowym, za pomocą specjalnych maszyn. Owoce daktylowca zawierają dużo witamin (między innymi A, C, B1, B2 i B3). Daktyle suszone mają też bardzo duże stężenie minerałów, a zwłaszcza magnezu i wapnia. Zawarte w nich związki wspomagają regenerację organizmu, dlatego polecane są jako przekąski w czasie przeziębienia bądź infekcji. Z kolei błonnik wspomaga trawienie, przyspieszając perystaltykę jelit. Wśród cennych właściwości daktyli suszonych wymienia się również fakt, że pomagają łagodzić nieprzyjemne dolegliwości spowodowane menopauzą, mogą też przyczynić się do zapobiegania miażdżycy i powstawaniu zakrzepów.
Dla zestresowanych i sportowców
Suszone daktyle składają się w dużej mierze z cukrów prostych, czyli tych najszybciej trawionych przez organizm. Dzięki temu już niedługo po ich zjedzeniu odczuć można przypływ energii. Warto również zaznaczyć, że zawierają dużo potasu, elektrolitu niezbędnego przy dużym wysiłku. Z tego powodu spożywanie daktyli suszonych poleca się sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Naukowcy wskazują również, że korzyści z regularnego włączenia daktyli do jadłospisu odczuć mogą również osoby borykające się ze złym samopoczuciem, żyjące w stresie oraz walczące z bezsennością. Duża ilość witamin z grupy B pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, a zawartej w daktylach taurynie przypisuje się między innymi działanie antydepresyjne.
Ostatnie wpisy
Ostatnie wpisy
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |